Krewetki to przede wszystkim jedna z najpopularniejszych odmian owoców morza, szczególnie chętnie jadanych na świecie. Na potocznie zwane krewetki składają się ponad dwa tysiące gatunków skorupiaków, żyjących tak w słodkich wodach, jak i morzach i oceanach. Wiele z nich jest jadalnych, a co za tym idzie z powodzeniem poławianych. Na naszych stołach goszczą niemal od zawsze, czyli od chwili kiedy człowiek odważył się w wodzie szukać pożywienia.
Warto włączać je regularnie do naszej diety, ponieważ same w sobie są niskokaloryczne. 100 gram krewetek posiada wartość kaloryczną na poziomie 86 kcal, czyli mniej niż na przykład ziarno kukurydzy. Są znakomitym źródłem wysokowartościowego białka, sprawdzą się zatem jako zamiennik mięsa. Są również bogate w witaminy z grupy B, a także jod, wapń i selen.
Bardzo bogaty zestaw różnych przepisów, prezentuje na swoim blogu Monika Ruszkowska www.ekuchareczka.pl. Napisała ona również bardzo ciekawy i ładnie wydany album kulinarny „50 przepisów na krewetki”. Książkę tą można kupić m.in w jej sklepie internetowym