Można nazwać to natręctwem. Gdzie nie jestem – na myśli mam miasta i restauracje – jeśli tylko jest to możliwe zamawiam tatara, żurek, i sernik. Na tej podstawie dokonuję oceny danego lokalu gastronomicznego. Nie tworzę żadnego rankingu ani zestawienia – ot tak, żurki dla sportu.
ekuchareczka.pl przygotowała kiedyś przepis na żurek marzenie; brzmi on następująco
– około pół kg tłustego i esencjonalnego boczku
– trzy do sześciu białych kiełbasek
– kilka suszonych grzybów
– dwie marchewki
– mały kawałek selera
– białą część sporego pora
– dwie cebule
– cztery ząbki czosnku
– żur/zakwas w butelce
– sól, pieprz w ziarnach, ziele angielskie,
liście laurowe, majeranek
– kubek śmietany
– dwie czubate łyżki mąki
– po jednym ugotowanym na twardo jajku na osobę
i teraz – jak to zrobić
W dużym garnku gotujemy na włoszczyźnie i kilku suszonych grzybach wywar, z towarzyszeniem sporej ilości ziela angielskiego, pieprzu w ziarnach oraz kilku listków laurowych. Gdy zagotuje się woda, dodajemy białą kiełbasę w całości. W między czasie na patelni obok mocno wysmażamy spory kawał pociętego w paski tłustego wędzonego boczku, który razem z wytopionym tłuszczykiem wlewamy do naszego wywaru i gotujemy dalej. Patelnia natomiast teraz posłuży nam do zeszklenia posiekanej drobno cebulki, którą w efekcie wraz rozgniecionymi ząbkami czosnku, również dodamy do bulgoczącego wywaru wraz ze stosowną (wedle gustu i smaku) ilością żuru/zakwasu z butelki.
Solimy, sporo pieprzymy, lekko cukrzymy, wrzucamy garść suszonego majeranku i czekamy nad bulgocącym odkrytym garnkiem aż nabierze mocy nasz wielkanocny żurek. Na sam koniec dodajemy sporo śmietany dobrze wymieszanej z mąką, zaciągamy.
Z żurku wyjmujemy białą kiełbaskę i kroimy ją dość drobno w kawałki na jeden kęs, które układamy w głębokim talerzu wraz z przeciętym na pół jajkiem na twardo.
Całość zalewamy żurkiem, podajemy!
Posted 52 minutes ago
Świeże oraz nowoczesne – takie są zimowe opakowania oryginalnej Duetki Familijnej marki Odra. Wprowadzenie limitowanej edycji produktów wsparte zostało kampanią z influencerami oraz reklamą w magazynach kobiecych. [Link]
Posted 23 hours ago
Leszek powraca w zimowej odsłonie, po raz piąty odkrywając przed konsumentami limitowaną edycję wyjątkowych puszek! Inspirowane górskim krajobrazem oraz zamarzniętym, krystalicznie czystym jeziorem, przywodzą na myśl tegoroczne hasło marki. [Link]
Posted 2 days ago
7 i 8 grudnia ponad 2 500 gości odwiedziło Fabrykę Czekolady E.Wedel na warszawskiej Pradze. Wszystko za sprawą najbardziej czekoladowego weekendu w roku, podczas którego zwiedzający mieli okazję poznać m.in. proces powstawania czekolady. [Link]